Kesi Yeri Fıtığı Neden Olur?

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 


Kesi yeri fıtığının zorlukları

Kesi yeri fıtıkları; kasık fıtığı, göbek fıtığı gibi doğumsal zayıflıklardan çıkan anatomik fıtıklara göre bazı olumsuz özellikler taşır. Anatomik zayıflıklardan çıkan fıtıklarda yırtığın olduğu bölge çok fazla genişleyemez. Anatomik olarak genişleyebileceği miktar bellidir: kasık fıtığı 2-3 cm; göbek fıtığı 3-5 cm genişlikte olur. Bu rakamlar fıtığın büyüklüğü değil, organların deplase olduğu yırtığın veya açıklığın büyüklüğüdür. Buna karşılık kesi yeri fıtıkları hem çok geniş açıklıklara ulaşabilir hem de bir den fazla fıtıklar olabilir (peynir tarzı fıtıklar).

rcse8803-252-02Çok büyük açıklığı olan fıtıkları onarmadaki güçlük, dokular artık karşı karşıya gelp örtülemez. Buna zorlanması halinde kolayca yırtılıp nüks edebilir. Ancak yamalar ile onarmak gerekir. Yamalardan önce kesi yeri fıtıklarının ameliyat ile tedavisi neredeyse imkansızdır ve hastalara korse ile idare etmeleri söylenirdi.

Peynir şeklinde birden fazla yırtık olması durumunda, bunların hepsinin onarılması gerekir. Eğer cerrahın gözünden kaçan küçük bir fıtık varsa ve yama ile onarılan bölgenin içinde kalmazsa, buradan çok kısa süre sonra nüks etmesi çok doğaldır. Açık yöntemle onarım planlanıyorsa mutlaka tomografi ile kontrol etmek gerekir. 

Kesi yeri fıtıklarının bir zorluğu da hastalarda bulunan sistemik hastalıklar diabet, anemi, kanser gibi; onarım sırasında da hasta da yara iyileşmesi açısından güçlük çıkaracaktır. Nüks etmiş kesi yeri fıtıklarını onarmak daha da güçleşmektedir. Bu nedenle her onarımın azami bilgi ve özenle yapılması gerekir. Kullanılacak yamanın en doğru ve en kalitelisi seçilmeli, boyutların uygun olması, doğru doku katmanlara arsına konması hepsi belli bir bilgi ve deneyim gerektirir. Bunlara dikkat edilmemesi durumunda ard arda nüks etmiş kesi yeri fıtıkları ile sık sık karşılaşıyoruz.

Kesi yeri fıtıklarında özellikle büyük fıtıklarda dokuları karşı karşıya getirip onarmak mümkün olmadığından kompozit yama (dual mesh) yani iki taraflı meshler ile karnı kapatmak gerekir. Bu meshler yüksek teknoloji ile üretilmiş güvenilir ve inert yamalardır ancak fiyatları çok yüksek olduğundan ameliyat maliyetini yükseltirler.  

Kompozit yamalar iki katlıdır. Bu yamaların bir yüzü bağırsağa yapışmasına mani özel bir tabakayla kaplıdır. Bu taraf karın içinde kalacak şekilde yama yerleştirilirse ancak sorunsuz ve başarılı bir onarım sağlanabilir. Yüksek teknoloji ile üretilen bu yamaların güvenilir ve doku dostu yapıları avantajları yüksek fiyatları ise dezavantajlarıdır. “Dual layer” veya “kompozit” denilen bu yamaların fiyatları büyüklüklerine ve şekillerine göre değişir.

Kompozit yamalar ABD veya Avrupa orijinlidir. Çok değişik şekilde üretilen yamalar vardır. Hastanın ihtiyacına uygun olanı seçip kullanmak gerekir.


KESİ YERİ FITIĞI