Çok Küçük Bir Göbek Fıtığım Vardı!

Küçük bir göbek fıtığı olarak başlıyor öyküleri...

gobek01Zaman zaman dev göbek fıtıkları kliniğimize baş vuruyor. Daha önce bir kaç kez ameliyat olmuş ve sürekli nüks etmiş kadın hastalardan oluşuyor. Hepsinin hikayesi bir birine  benziyor. Göbek çukuru içinde sınırlı, fındık boyutunda çok küçük bir göbek fıtığı olarak başlıyor öyküleri. Yıllarca önemli bir büyüme de olmamış fıtıklarında.

 

Gebeliklerinin ilerleyen dönemlerinde karın içi basıncının artması ile birlikte, anne adaylarının fıtıkları da büyüyor ve belirginleşiyor. Gebelik takibini yapan kadın doğum uzmanı ile konu görüşülüyor ve sonunda “sezeryan sırasında bu küçücük fıtığın hemen 2 dikişle onarılması” konusunda bir ortak fikir oluşuyor.

Sorun bundan sonra başlıyor...

 

Sorun bundan sonra başlıyor: Dikilerek onarılan göbek fıtıkları % 25-50 oranında nüks ediyor. Üstelik eskisinden çok daha büyük bir yırtık oluyor ve çok kısa süre içinde hızla büyümeye devam ediyor.  Doğru yöntemle onarılmadığı zaman ard arda 2-3 kez nüks etmiş dev gibi bir fıtıkla uğraşan biçare hastalar ortaya çıkıyor.

 

Göbek fıtıkları çok küçük dahi olsa, mutlaka yama ile onarılmalıdır.

 

yama08Yama doğru katmana yerleştirildiğinde, dikiş bile koymak gerekmez. Konulan her dikiş dokuları keser ve yeni fıtık oluşumuna neden olur. Bu mekanizmayı şöyle açıklamak mümkün:

 

Göbek fıtığının çıktığı delik,  anne karnında, annemiz ile aramızda kan dolaşımını sağlayan kordon deliğidir. Bebek gobek_fitik03doğduktan sonra göbek bağı denen kordon artığı da kapanır ve düşer; geride de bir açıklık kalmaz.  Bu deliğin tam kapanması veya zaman içinde açılması sonucu göbek fıtıkları ortaya çıkar. Göbek fıtığının çıktığı deliğin çevresi nispeten kalın-sert ve sağlam bir dokudan oluşur. Bunu branda bezi üstündeki metal halkalara benzetebiliriz.

 

Yaşanan gebelikler, yıllar içinde karın içi basıncı arttıran diğer zorlanmalar hep bu halkanın deliğinin yavaş yavaş genişlemesine yol açar ama hiç bir zaman diğer fıtıklarda olduğu gibi patlama şeklinde yırtılmaz. Deliğin çevresindeki sert halka sürekli ani genişlemeye karşı direnç oluşturur. Yapılan yetersiz ve yanlış onarım işte bu direnç mekanizmasını bozar.

Dikişle onarılan göbek fıtıkları, bir branda gibi yırtılıp hep daha büyük bir fıtık olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

gobek_fitik04

Kamyon üstüne gerilen bir branda düşünün. Brandayı geren ipler, brandanın kenarlarındaki metal halkalardan geçtiği sürece branda yırtılmaz. Metal halka yerinden çıkar ve düşerse, yapılması gereken şey, o halkanın olduğu yeri atlayarak gerdirmektir. Eğer halkanın düştüğü yerdeki yırtıktan gerdirmeye kalkarsak brandadaki delik hızla büyümeye başlar.

 

Dikişle onarılan göbek fıtıkları, bir branda gibi yırtılıp hep daha büyük bir fıtık olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

 


Fıtık Kitaplığı